Aikun maahanmuuttajien valmentavat koulutukset tulivat innolla mukaan itsenäisyyden juhlatempaukseen. Päivän avauksessa painotettiin yhdessä tekemisen tärkeyttä niin historian kuin tulevaisuuden tapahtumissa. Myös opiskeleminen on yhdessä puurtamista.

Yhteislauluin ja SPR:n katastrofikeräykseen osallistumalla opiskelijat ja opettajat osoittivat pystyvänsä myös muiden auttamiseen.

Esillä olivat vuosikymmenten kiinnostavat tapahtumat uusin keinoin esitettyinä ja toteutettuina. Opiskelijoiden toimintapisteissä kävi kiivas kuhina, kun ryhmät kiirehtivät näkemään ja kuulemaan tietoiskujen ja lyhyiden esitysten asiasisältöjä.

Tutuiksi tulivat itsenäisyyden ajan merkkihenkilöt ja yhteisin ponnistuksin rakennetun hyvinvointivaltion syntymisen vaiheet aina sodista sosiaaliturvan kehittymiseen ja lasten ja vanhusten hoidon historiaan. Konkreettisin kokonaisuus avautui äitiyspakkausten esittelypöydiltä, joiden tavarat ovat tulleet tutuiksi niin monille opiskelijoille kuin opettajillekin.

Tilaisuuden kruunasi kahoot-ohjelmalla toteutettu visa, jossa kerrattiin historiamme keskeisten tapahtumien suuret linjat tietokilpailun muodossa.

Kiirastorstain jälkeinen ahkerointi palkittiin yhteisellä salaattipöydällä ja tarjoilun vetonaulalla, maistuvalla mansikkakakulla.

Teksti ja kuvat: Matti Haapanen