Tietokoneasentajan osaamisessa yhdistyvät tietoliikennetekniikan älyosaajan ja mekaaniset työt yhdistävän taitajan taidot.

Tällainen työntekijä pystyy yhdistämään työssään digiajan perusvaatimukset antennien asennuksesta digilaitteiden hallintaan.

- Kysyntä tieto- ja tietoliikennetekniikan alan hallitsevista älyosaajista on jo nyt pulaa. Tämän päivän koulutus avaa laajat näkymät tulevaisuuden niin toisen palveluksessa kuin itse yrittäen, vannoo kouluttaja Jusa Virtanen. Virtanen on tehnyt työtään perus-, ammatti- ja erikoisammattitasojen kouluttajana ja ammatillisen kilpailutoiminnan valmentajana jo vuosikymmenen ja tuntee alan tarpeet läpikotaisin.

Työtä alalla todella riittää, sillä juuri tutkinnon suorittaneet asentajat pitävät tietotekniikkajärjestelmät toiminnassa. Heidän vastuullaan ovat niin tietokoneet, palvelimet, verkot, varmistukset, torjuntaohjelmat kuin mobiililaitteetkin. Tämän päivän tarpeisiin vastataan yhä enemmän tietoverkko-osaamisella.

Perinteisen tietotekniikan hallinta on tärkeää, mutta se on alalta vähenemässä keskitettyjen tietojärjestelmien hallinnan vuoksi. Tietokoneita ei juurikaan enää asenneta paikalla, vaan käyttöjärjestelmät ja ohjelmat pudotellaan verkosta koneisiin. Samoin pilvipalveluiden räjähdysmäinen lisääntyminen on keventänyt perustyötä yrityksissä ja siellä voidaan keskittyä enemmän päätyön tekemiseen kuin tietotekniikkaan. Aika harvalla yrityksellä on enää oma sähköpostipalvelin käytössään.

Työt lisääntyvät ammattitaidon kasvaessa ja juuri siksi jatkuva opiskeleminen ja taitojen kehittäminen osaamisen todistamiseksi on äärimmäisen tärkeää. Juuri osaaminen ratkaisee myös työn haussa. Virtasen mukaan ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittaneissa entisissä opiskelijoissa on perustehtävien lisäksi yrittäjiä, oppilaitosten ja yritysten järjestelmäasiantuntijoita ja konsultteja.

- Ylempään koulutusputkeen, erikoisammattitutkinnon suorittajaksi, pääsee vasta pitkällä työkokemuksella ja hyvän menestyksen turvin, mutta parhaita on otettu opintoihin suoraan perustutkinnon jälkeen koska osaaminen on ollut sen verran kovalla tasolla, toteaa Virtanen. Tällä alalla erikoisammattitutkinto ei ole kuitenkaan pelkkää johtamista, vaan se viimeinen linnake missä vielä tehdään käsin hyvää tulosta. Duunit ovat enemmän ”rautapuolen” hommia, mutta kyllä ohjelmistopuoltakin pitää hallita, jatkaa Virtanen pitkällä työkokemuksellaan.

Kun tulevaisuuden tietotekniikan ammattien harjoittajien tulee osata keskustella keskenään. Se menestyy, joka osaa tietokonearkkitehtuurin perusteet, mutta sekään ei vielä riitä. On pystyttävä teknisen osaamisen ohella toteuttaa asiakkaiden tarpeet. Sitä se todellinen digiosaaminen on. Näitä taitajia me tarvitsemme lisää ja koulutuksissa on juuri tilaa uusille tietojaan ja taitojaan päivittäville.

Hakeudu ammattitaidon kehittämiseen!

Hakuaika on juuri käynnissä! Sekä ammatti- että erikoisammattitutkintoon valmistavat koulutus alkavat 18.9.2017. Tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksena.
Tutustu tarjontaan koulutushaussa!

Teksti: Matti Haapanen